Een breadboard is een electronica experimenteer bord. Hier kun je onderdelen zoals ledjes, knopjes, weerstanden en dergelijken insteken zonder ze te solderen. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk de onderdelen erop kunt steken, maar ook die er weer gemakkelijk vanaf kunt halen en dus kunt hergebruiken.
Breadboards zijn in verschillende kleuren en afmetingen te krijgen. Hieronder staan er 3 afgebeeld. Van deze wil ik de eigenschappen/verschillen toelichten.
We beginnen met een klein breadboard, afb. 1. Hier zitten alleen verbindingsgaatjes op, deze zijn onderling verbonden. Maar op een gestructureerde manier. De gaatjes zitten per rij met elkaar verbonden, dus A1, B1, C1, D1 en E1 zijn met elkaar verbonden. Maar A1 is NIET verbonden met A2. A2 is weer met B2, C2, D2 en E2 verbonden. Ook zijn E1 en F1 NIET met elkaar verbonden. F1 is weer met G1, H1, I1 en J1 verbonden. Je ziet deze structuur over het hele breadboard terug komen.
In afb. 2 staat een middel groot breadboard afgebeeld. Dit is in het middenstuk gelijk opgebouwd als het kleine breadboard. Maar bij dit bord zit er aan de onder- en bovenkant 2 rijen met gaatjes extra. Deze gaatjes zijn alleen horizontaal met elkaar verbonden. Onder de zwarte lijn zit één rij die horizontaal met elkaar verbonden is (zowel aan de boven- als aan de onderkant van het breadboard). Hier staat een minteken (-) links en rechts ervan. En boven de rode lijn zit ook weer één rij die horizontaal met elkaar verbonden is (zowel aan de boven- als aan de onderkant van het breadboard). Hier staat een plusteken (+) links en rechts ervan.
In afb. 3 staat een groot formaat breadboard afgebeeld. Deze is bijna hetzelfde opgebouwd als het middel groot breadboard. Het enige verschil is dat de min (de blauwe lijn) en plus (de rode lijn) rijen in het midden onderbroken zijn. Het linker en rechter deel van de bovenste en onderste rijen zijn niet met elkaar verbonden. Om dit duidelijk te maken heb ik in de vierde afbeelding (afb. 4) groene lijnen ingetekend hoe de gaatjes met elkaar verbonden zijn over het gehele breadboard. Deze structuur is dus ook aanwezig bij de andere twee breadboards.
Er zijn borden die een andere indeling kunnen hebben, maar het overgrote deel in volgens deze manier ingedeeld.
Op afb. 5 zie je een voorbeeld van een klein breadboard met een eenvoudig opstelling.
Er zitten 2 draadjes, een weerstand en een ledje op ingestoken.
De zwarte draad komt van buiten het breadbord en gaat naar het gaatje E8. Omdat de rij A8, B8, C8, D8 en E8 met elkaar verbonden zijn, is er dus een verbinding tussen het zwarte draadje en het linker pootje van het ledje. Het rechter pootje van het ledje is dus ook verbonden met E9 waar de weerstand ingestoken is. Er is geen verbinding tussen E9 en G9 door het breadboard. De verbinding wordt gemaakt door de weerstand. Zo kan deze zijn werk doen. Wel is er weer een verbinding tussen de weerstand en het groene kabeltje (J9) door het breadboard.
Dus als er 5 volt op het groene draadje staat en het zwarte draadje is verbonden met aarde, dan zal het ledje gaan branden.
Deze opstelling wordt gebruikt in de workshop 1 ‘Led aan en uit’.