Wat is een Single Board Computer

Een Single Board Computer (SBC) is een volledige computer die is geïntegreerd op één enkele printplaat. Met “volledige computer” wordt bedoeld dat deze ten minste een microprocessor, geheugen, opslag, uitvoerpoorten (bijvoorbeeld voor een beeldscherm) en invoerpoorten (zoals USB-poorten voor een toetsenbord) bevat. Single Board Computers zijn ontworpen voor demonstratie, ontwikkeling en educatieve doeleinden, hoewel ze tegenwoordig voor uiteenlopende toepassingen worden ingezet. Worden ze voor veel meer dingen gebruikt.

De focus van deze tekst ligt op de Raspberry Pi, een specifiek type Single Board Computer. Er zijn inmiddels ook andere merken die Single Board Computers maken. Raspberry Pi’s zijn beschikbaar in diverse varianten, waaronder de Raspberry Pi A / A+, Pi B / B+, Pi 2 / 3 / 4, Pi Zero, Pi Zero W / 2W, en de Pi 400, die het meest lijkt op een complete computer doordat deze eruitziet als een toetsenbord.

Om een Raspberry Pi te laten functioneren, is een besturingssysteem vereist. Meestal wordt hiervoor een Linux-versie gebruikt. Het is mogelijk om meerdere programma’s gelijktijdig uit te voeren en vaak is er een grafische gebruikersinterface aanwezig (hoewel dit niet nodig is, bijvoorbeeld in het geval van een server).

Mogelijke toepassingen

De mogelijkheden van de Raspberry Pi zijn uitgebreid en divers. Je kunt programma’s schrijven in verschillende talen, zoals: C, Java, Python om maar een paar bekende te noemen. Ook kun je externe componenten aansturen via de General Purpose Input/Output (GPIO) poort. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld LED’s, schakelaars en diverse sensoren (bijvoorbeeld voor temperatuur, beweging en afstandsmeting) te controleren en uit te lezen. Ook is het mogelijk om er een server van te maken, bijvoorbeeld een webserver of bestandsserver.

Het is een leuke computer om mee te experimenteren.

Zie ook Wat is een ontwikkelingsboard.